3.6 Penastar Engine - JKowners.com : Jeep Wrangler JK Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 04-01-2017, 12:25 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 1
Feedback: 0 reviews
3.6 Penastar Engine

I have my 2012 Jeep Wrangler 4 years. I noticed that when it sits 3 days or more, it starts up with a lifter rattle. At 36000 miles I changed the oil myself and added an additive to keep the engine parts coated. I used Duralube. Rislone is another product I used on vehicles with lifter noise. The engine already has an extended warranty on a lifter or two. I don't believe the oiling system is adequate. They probably require synthetics.

Bill
billybil50 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 04-02-2017, 06:24 AM
Granite Guru
 
Join Date: Jun 2013
Location: Severance ,Co.
Age: 71
Posts: 403
Feedback: 0 reviews

Billy,

My wife's 2012 does the same thing. Sits a week and sound like a bucket of bolts for a few seconds. I think it is the lifters involving the VVT. My friends 2015 is quiet on startup. We haven't had the head issue and when running after the rattle it's dead quiet so I don't sweat the noise.

2014 JKU, red, 2.5" AEV lift,6.4L VVT, 35" Duratrac's. 4.10, Gen Right bumpers, VR 8000 winch, Pro Rock 44.
scubatech is offline  
post #3 of 4 Old 04-02-2017, 07:17 AM
j0n
Wheeler
 
Join Date: May 2013
Location: San Jose, CA
Posts: 31
Feedback: 0 reviews

I too have a 2012 that does the same thing. From what I have read, this seems to be a fairly common thing with the pentastar engine.
j0n is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 Old 04-12-2017, 05:30 AM
Granite Guru
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 352
Garage
Feedback: 0 reviews

Both our 2015 & 2016 JKs do this for a few seconds upon start-up.

We had a similar problem on my wife's '09 (3.8L) when she had it. I swapped the Mopar brand oil filter out for a Frame ToughGard and the problem went away. I later switched back to a Mopar filter and the problem came back. I think anti-drainback valves in the Mopar filters weren't so good.

I know a lot of forum people hate Frams, but I've never had a problem. I've always ran the ToughGards though.

'16 2dr Willys
'15 2dr Sport
ShafferNY is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JKowners.com : Jeep Wrangler JK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome