Bad Alternator at 25k miles? - JKowners.com : Jeep Wrangler JK Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 06-18-2008, 02:10 PM Thread Starter
Rock God
 
Bigjerm's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: GA
Posts: 1,071
Feedback: 0 reviews
Bad Alternator at 25k miles?

SO.... I go to crank my Jeep this afternoon to leave work and it doesnt crank. Dash lights come on, gauges move but all I get is a single click. I get a co-worker to jump me off and everything is good to go. Drive home not using the radio, fan, ect and I park it. I turn it off, take the key out, put the key back in and crank it and it barely cranks up... It did the barely crank thing this morning as well. So off to the dealer I go in the morning! Wonder what they will say about all the dirt in the engine bay (gonna clean it some tonight for good measure).

Stats on the Jeep:
-2007
-25,XXX miles
-First time it happened was this morning
-I have a winch, rocklights and a CB but all are off and are wired to the battery

Ideas? I figure not the battery because my battery indicator light has not come on but I know it works because it has come on in the past once or twice while winching and I know Mike has his come on once at Tellico while winching. So I think its a bad alternator. It has been a few weeks since i went off road and even then nothing extreme, no deep water or mud.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2006 LJ - current
2007 4dr Rubicon - sold Project- JK
2007 2dr X - sold JK-forum
Bigjerm is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 06-18-2008, 02:23 PM
Rock God
 
mcnaught6's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: HellPaso, TX - Fort Bliss
Age: 37
Posts: 1,304
Feedback: 0 reviews

how far did you drive after getting the jump start? if it was very far, and the alternator wasn't working, then you would have been running off of just the battery the whole time and it would have died on you if you were going very far.

the battery is really only used when you start a vehicle, then it runs off the alternator.

since it didn't die on you while you were moving, i'm betting the battery is toast.

take it to an autozone, or o'reilly's store. either one should be able to test both the alternator and the battery for you FOR FREE!!! which is something a dealer won't do.
mcnaught6 is offline  
post #3 of 5 Old 06-18-2008, 02:27 PM
Rock God
 
Join Date: Sep 2007
Location: Carrollton, TX
Age: 62
Posts: 573
Feedback: 0 reviews
Send a message via AIM to jocrazy0

Can't say. I have 19 months & 40,000+ miles on mine and no issues with the battery or alternator. BUT, I have heard anecdotally that others have had battery issues (such as outright battery failures) with theirs. Battery checks are usually free at O'Reilly's. Take it somewhere where it can be tested. At least Mopar will prorate your battery under warranty if it is bad (unless they claim it was the winching that caused it to fail). Still it is cheaper to replace the battery than the alternator anyday.

2007 Rubicon, Graystone, Auto, Dual, Power, Tow,GENTEX autodim mirror,COOL TECH antenna mount&exhaust,CIBIE,HELLA TPMS,AEM CAI, Fuel Door, Grab Handles,Tuffy,Thule,Olympic,HESCO Supercharger, HID, RR XHD FB w/stinger,DRAKE hoodlatch with locks
1972 C104 Commando - Bone stock
jocrazy0 is offline  
post #4 of 5 Old 06-18-2008, 05:49 PM Thread Starter
Rock God
 
Bigjerm's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: GA
Posts: 1,071
Feedback: 0 reviews

yeah i dont know why I thought it was the alternator... it would have died for sure on the way home.

anyways went to autozone and sure enough dead battery cel so got it replaced.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2006 LJ - current
2007 4dr Rubicon - sold Project- JK
2007 2dr X - sold JK-forum
Bigjerm is offline  
post #5 of 5 Old 06-18-2008, 06:04 PM
Granite Guru
 
crypnite's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: 29 Palms, CA
Age: 37
Posts: 272
Feedback: 0 reviews

Quote:
Originally Posted by mcnaught6 View Post
how far did you drive after getting the jump start? if it was very far, and the alternator wasn't working, then you would have been running off of just the battery the whole time and it would have died on you if you were going very far.

the battery is really only used when you start a vehicle, then it runs off the alternator.

since it didn't die on you while you were moving, i'm betting the battery is toast.

take it to an autozone, or o'reilly's store. either one should be able to test both the alternator and the battery for you FOR FREE!!! which is something a dealer won't do.
And that's why I live for these forums. I learn all the little stuff that will make life easier when it comes time to troubleshoot!
crypnite is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JKowners.com : Jeep Wrangler JK Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome